نمایش خلاصه مقاله
نمایش متن کامل مقاله
آهن یکی از فراوانترین عناصر در پوسته زمین بوده و به طور متوسط حدود 2 تا 3 درصد سنگهای رسوبی و حدود 8 تا 9 درصد سنگهای بازالت و گابرو از عنصر آهن تشکیل شده است. به طور کلی بیش از 300 کانی حاوی عنصر آهن هستند؛ ولی معمولاً پنج کانی هماتیت (Fe2O3)، مگنتیت (Fe3O4)، گوتیت (FeOOH)، سیدریت (FeCO3) و پیریت (FeS2) به عنوان کانیهای اصلی سنگ آهن شناخته میشوند. در بین کانسارهای جهان در بیشتر موارد سه کانی اول به ویژه هماتیت از نظر اقتصادی در اولویت استخراج میباشند.
البته کانیهای دیگری همچون لیمونیت (FeOOH.nH2O)، ایتابیریت، تاکونیت و غیره نیز ممکن است در برخی کشورها دارای عیار بالایی باشند. حداقل عیار (عیار حد) اقتصادی برای کانسارهای سنگ آهن 25 درصد میباشد. این در حالی است که با توجه به شرایط اقتصادی کنونی جهان کنسانتره سنگ آهن باید دارای عیاری بیش از 60 درصد است.
به طوری کلی برای فرآوری دو کانی اصلی سنگ آهن به نامهای مگنتیت و هماتیت روشهای متداول زیر استفاده میشود: (1) برای کانسنگهای مگنتیتی مراحلی شامل جدایش مغناطیسی با شدت کم و فلوتاسیون برای حذف ترکیبات سولفور و سیلیکات استفاده میشود؛ (2) برای کانسنگهای هماتیتی مراحلی شامل سایش به منظور تمیز کردن، نرمهگری، جدایش ثقلی، جدایش مغناطیسی با شدت بالا و فلوتاسیون برای حذف ترکیبات سیلیکات و رس مورد استفاده قرار میگیرد.

نمودار مراحل مختلف فرآوری سنگ آهن هماتیتی
در سال 2006 منابع سنگ آهن جهان بیش از 800 میلیارد تن و ذخایر سنگ آهن جهان حدود 180 میلیارد تن تخمین زده شده است. در همین سال حدود 1690 میلیون تن و در سال 2007 حدود 1820 میلیون تن سنگ آهن از معادن سراسر جهان استخراج شده است. ایران با داشتن بیش از 4 میلیارد تن سنگ آهن، از نظر میزان ذخایر سنگ آهن جزء ده کشور اول جهان میباشد.
در سال 2013 سنگ آهن استخراج شده از معادن سراسر جهان حدود 2950 میلیون تن بوده است که 1320 میلیون تن آن فقط توسط چین تولید شده است. در همین سال حدود 1170 میلیون تن آهن خام تولید شده است.
بیشترین ذخایر هماتیتی سنگ آهن در کشورهای استرالیا، برزیل، هند، آفریقای جنوبی، روسیه، اوکراین، آمریکا و سوئد قرار دارد. البته کشور چین در چند سال اخیر بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده سنگ آهن در جهان بوده است. به طوری که بیش از 45 درصد سنگ آهن تولید شده در جهان توسط کارخانههای فولاسازی این کشور مصرف شده است. در سالهای اخیر پس از چین کشورهای ژاپن، کره جنوبی، آلمان و هلند بیشترین حجم واردات سنگ آهن را داشتهاند. در میان کشورهای منطقه نیز عربستان، ترکیه و قطر بیشترین حجم واردات سنگ آهن را به خود اختصاص داده اند.
پس از چین کشورهای ژاپن، آمریکا و روسیه در رتبههای بعدی تولیدکنندگان فولاد میباشند. بر اساس برنامهریزیهای بلند مدت در هند، قرار است تا سال 2020 ظرفیت سالانه تولید فولاد در این کشور به میزان 180 میلیون تن افزایش یابد. در میان کشورهای منطقه نیز ایران پس از ترکیه در جایگاه دوم تولید فولاد قرار دارد و کشورهای عربستان و قطر در رتبههای بعدی هستند.
علیرغم کمبود ذخایر سنگ آهن در کشور ترکیه، میزان فولاد تولید شده در این کشور در سال 2010 حدود 30 میلیون تن بوده است، این میزان حدود دو برابر بیشتر از فولاد تولید شده در کشور ما است. در کشور ترکیه به علت استفاده از فناوریهای نوین در بازیابی فلز آهن از آهن قراضه، ارزش افزوده بیشتری کسب میشود؛ این در حالی است که در کشور ما به علت عدم فرآوری سنگ آهن و فروش آن به صورت خام از یک سو و عدم توازن بین بخشهای مختلف صنعت فولاد مجبور به واردات برخی از مواد اولیه صنایع فولادسازی هستیم.
به طور کلی کانسارهای اصلی سنگ آهن در ایران به چهار گروه تقسیم میشوند: (1) ایران مرکزی به ویژه منطقه بافق؛ (2) زون سنندج-سیرجان شامل مناطق گلگهر سیرجان، شمسآباد اراک و محدوده همدان؛ (3) کانسارهای شرق ایران شامل سنگان، دهزمان و غیره؛ (4) کانسارهای غرب ایران شامل آهن شهرک، ظفرآباد، آسنآباد و غیره.
بر اساس نتایج اکتشافات انجام شده تاکنون منابع سنگ آهن کشور حدود 1/5 میلیارد تن و ذخایر قابل استخراج کشور حدود 79/2 میلیارد تن برآورد شده است و هماکنون بیش از 156 معدن سنگ آهن با ذخیره قطعی کمتر از 1 میلیون تن تا بیش از 50 میلیون تن در کشور فعال میباشد. ولی در مجموع شش معدن چغارت، چادرملو، جلالآباد، سهچاهون، گلگهر سیرجان و سنگان در استانهای یزد، کرمان و خراسان بیشترین نقش را در تولید این ماده معدنی بر عهده دارند.
بر اساس آمار صادرات شش ماهه اول امسال، سنگ آهن با 23 درصد کاهش ارزش و چهار پله تنزل نسبت به دوره مشابه سال گذشته ششمین کالاهای صادراتی غیرنفتی ایران بوده است. ولی متأسفانه در کشور ما یک تعادل مناسب در فرآیند استخراج سنگ آهن تا تولید محصول نهایی وجود ندارد.
به طوری که از یک سو با صادرات مواد خام، ارزش افزوده، اشتغالزایی و ورود فناوری به کشور کاهش مییابد و از سوی دیگر برخی از فرآوردههای سنگ آهن از قبیل کنسانتره و گندله با قیمت چند برابر برای تأمین نیاز کارخانههای فولادسازی وارد میشود.
به طوری که بر اساس آمار منتشر شده توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در سال 1392 کل ارزش کنسانتره و گندله وارداتی حدود 44 میلیون دلار بوده است که عمدتاً از کشورهای امارات و بحرین وارد شده است. این در حالی است که بر اساس این آمار، در سال جاری کل ارزش کنسانتره و گندله وارداتی تا پایان ماه آبان حدود 185 میلیون دلار بوده است که عمدتاً از کشورهای بحرین، امارات و هند وارد کشور شده است. البته ایران و هند دو کشور مهم در تولید آهن اسفنجی در جهان میباشند.
الف: فرآوری سنگ آهن از منظر فناوری
هر کدام از کانیهای سنگ آهن دارای جرم اتمی مشخصی از آهن بوده و میزان درصد وزنی آهن در هر کدام از کانیها از میزان مشخصی بیشتر نخواهد شد. به طور کلی برای افزایش بهرهوری باید عیار آهن موجود در سنگ آهن با استفاده از روشهای فرآوری تا حد امکان افزایش یابد. در مورد کانسارهای کمعیار باید در کارخانه فرآوری میزان آهن محتوی تا حد امکان افزایش و میزان مواد غیرمفید نیز کاهش یابد.
به این عملیات در اصطلاح پرعیارسازی سنگ آهن گفته میشود. به این ترتیب محصول خروجی کارخانه فرآوری که کنسانتره نامیده میشود به عنوان محصول ورودی کارخانه ذوب آهن و صنایع فولادسازی ارسال میشود. با توجه به افزایش میزان تقاضا و به تبع آن قیمت جهانی فولاد از یک سو و کاهش ذخایر پرعیار از سوی دیگر، تحقیقات زیادی در کشورهای مختلف بر روی فناوریهای پیشرفته برای پرعیارسازی ذخایر کمعیار صورت گرفته است.
پس از استخراج سنگ آهن به منظور افزایش عیار آن و حذف ناخالصیهای موجود، آن را فرآوری میکنند. به این ترتیب بر اساس نوع ماده معدنی و شرایط زمینشناسی کانسار، عملیات مختلفی همچون شستشو، جدایش با جیگ، جدایش مغناطیسی، جدایش ثقلی و فلوتاسیون مورد استفاده قرار میگیرد. از طریق جدایش مغناطیسی و به ویژه جدایش مغناطیسی تر (خیس) تقریباً همه ناخالصیها فسفاتی و گوگردی (به غیر از پیروتیت) جدا و حذف میشوند.
در تحقیقات اخیر در کشورهای آفریقای جنوبی، استرالیا، برزیل و هند با استفاده از روش جدایش با جیگ موفق به پرعیارسازی سنگ آهن کمعیار شدهاند. بر اساس نتایج این تحقیقات، در هند سنگ آهن حاوی 5/56 درصد آهن با درصد افت یا LOI 1/7 درصد، به میزان 7/63 درصد و با بازدهی 73 درصد پرعیارسازی شده است. در مورد جایش مغناطیسی هم، فناوری جدایش مغناطیسی با شدت بالای مرطوب (WHIMS)، تحت عنوان Gaustec در آلمان، برزیل و هند مورد استفاده قرار گرفته است.
ظرفیت مجاز خوراک ورودی این دستگاه بسته به مدل آن از 3/0 تا 200 تن در ساعت متغیر است. بومیسازی فناوری ساخت این دستگاه کمک زیادی برای جدایش سیلیکا و آلومینای موجود در سنگ آهن خواهد کرد.

فناوری جدایش مغناطیسی به صورت شماتیک
گندله و کلوخه دو فرآورده اصلی سنگ آهن هستند. گندله ماده اولیه برای تولید آهن اسفنجی به روشهای مختلف همچون احیای مستقیم و کوره بلند است که در واحدهای گندلهسازی تولید میشود. ماده اولیه برای گندلهسازی باید کاملاً پودر شود و 70 درصد آن از سرند 45 میکرون عبور کند و سطح ویژه آن نیز حدود 2470 متر مربع در هر گرم باشد. گندله تولیدی باید پخته شود تا مقاومت کافی را برای حمل و نقل داشته باشد.
در اثر پخته شدن گندله از مگنتیت به هماتیت تبدیل میشود. یکی از مباحث تحقیقاتی در این زمینه کنترل ابعاد گندلهها، یکنواختی خواص فیزیکی-شیمیایی آنها، تخلخل مناسب گندلهها و افزایش سطح ویژه آنها است که بر سرعت عملیات احیای مستقیم تأثیر مستقیم دارد. گندله مورد نیاز در روش احیای مستقیم بر خلاف روش کوره بلند از نظر درجه قلیایی باید اسیدی باشد.
امروزه تحقیقات گستردهای بر روی فناوریهای نوین از جمله بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و… در مقیاس آزمایشگاهی و نیمهصنعتی در حال انجام میباشد. بیوتکنولوژی استفاده از دانش زیستشناسی در زمینههای مختلف صنایع و پزشکی میباشد. نانوتکنولوژی هم جایگزینی یا دستکاری اتمها در مقیاس یک میلیاردیم متر (9-10) میباشد.
به طور کلی محیط زیستشناسی از گیاهان و جانوران و ارتباط آنها با پیرامون خود تشکیل شده است. کاربرد بیوتکنولوژی در فرآوری سنگ آهن کمعیار به گونهای مطرح میشود که از میکروبهای خاص در شرایط معین برای حذف ناخالصیهای موجود در کانیهای آهندار استفاده میشود و به این ترتیب عیار آهن افزایش خواهد یافت.
میکرو-اورگانیسمهای طبیعی ضمن داشتن بار الکتریکی منفی، آبگریز نیز هستند. به همین علت ابزار مناسبی برای تغلیظ مواد معدنی مشخصی هستند. بیوتکنولوژی کاربرد گستردهای در فرآوری مواد معدنی دارد. اولین کاربرد این فناوری در سال 1950 با معرفی روش بیولیچینگ بوده است که در صنعت مس روش مرقون به صرفهای میباشد. پس از آن این فناوری در زمینههای مختلف فرآوری و متالورژی توسعه یافته است؛ به طوری که امروزه بیوهیدرومتالورژی خود دامنه گستردهای دارد.
ناخالصیهای موجود در سنگ آهن عمدتاً شامل آلومینا، سیلیکا، گوگرد و فسفر میباشد. در حالت ایدهآل عیار آهن در کنسانتره سنگ آهن به حدود 70 درصد خواهد رسید. معمولاً کنسانتره مناسب برای کوره بلند دارای عیار 5/63 درصد و کنسانتره مناسب برای احیای مستقیم دارای عیار 5/66 درصد است. حد مجاز سیلیکا و آلومینا در روش کوره بلند به ترتیب 3 و 2 درصد و در روش احیای مستقیم به ترتیب 5/1 و 1 درصد تعیین شده است. همچنین حد مجاز گوگرد و فسفر حداکثر 5/0 و 08/0 درصد تعیین شده و تجاوز از آن منجر به اعمال جریمه میشود.
به عنوان نمونه میتوان به حذف عنصر فسفر در سنگآهن اشاره نمود. یکی از فناوریهای نوین در این خصوص حذف فسفر یا سایر عناصر غیرمفید موجود در سنگ آهن و یا حتی فرآوری مجدد سربارههای کوره بلند است که به کمک بیوتکنولوژی در حال توسعه میباشد. در این زمینه استفاده از روشهای سوختوساز قارچی و باکتریهای انرژی زا در مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است.
از آنجا که فسفر موجود در سنگآهن اثرات مخربی بر روی تجهیزات کارخانه فرآوری دارد، بسته به نوع کانسنگ از سه روش (1) هیدرومتالورژی مثل تشویه، (2) روش فیزیکی مثل آزادسازی مکانیکی و فلوتاسیون و (3) روش شیمیایی مثل اسید-شویی و فروشویی قلیایی برای حذف این عنصر استفاده میشود.
منبع اصلی مقاله: دفتر آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو